Patrik Brenning – Årets sportjournalist 2022
Hans granskningar av barn- och ungdomsidrotten har väckt stor uppmärksamhet och fått mejlkorgen att svämma över.
Nu har Aftonbladets Patrik Brenning utsetts till Årets sportjournalist.
– Det känns stort. En exklusiv skara, säger Patrik Brenning.
Han tittar på diplomet som ligger på bordet framför honom. Där är tidigare pristagare uppradade, stjärnjournalister som Olof Lundh, Ola Wenström och Johanna Frändén.
Nu är han en i det gänget.
Brenning prisas för sina uppmärksammade granskningar av barn- och ungdomsidrotten. Texterna har handlat om allt från hur unga tjejer utnyttjas arbetsrättsligt och sexuellt av professionella ridstall till utslagningen inom ungdomsishockey.
– Min ingång har varit att prata om dem som har försvunnit, säger han om hockeygranskningarna.
– Vi pratar varje dag om de som lyckas. Vad hände med de andra? Är det fel på systemet? Peter Forsberg blev jättebra. Men det kanske fanns två andra i hans generation som kunde blivit ännu bättre. Varför försvann de?
Vad har varit svårast?
– Många ungdomsledare är inte vana vid ifrågasättande eller kritik. Det finns också elitföreningar i ishockey som efter att jag skrivit om dem på olika sätt har försökt försvåra för mina kollegor när de ska göra andra jobb. Detta trots att de inte kunnat säga att det varit något fel i bevakningen. Det är extremt förvånande hur lågt i tak det är i hockey-Sverige.
Vad är du mest nöjd med?
– Att det gav resultat, att det inte stannade vid en text. Ridsportförbundets ordförande har avgått och ordförande i deras kritiserade juridiska utskott avgick. Det är ingen seger i sig, det kanske hade varit allra bäst om de lärt sig något och suttit kvar, men det pratas och problematiseras i alla fall mer om ungdomsidrott.
Att han började granska just barn- och ungdomsidrott var en slump.
– Jag fick ett tips om att det gått snett i en ungdomsförening i fotboll och skrev om det. Hockeygrejen började med en tweet från en agent om att klubbar krävde pengar för att ungdomar skulle få sluta sina utbildningar.
Som journalist på Sveriges största dagstidning är han van vid stort genomslag. Läsarresponsen på granskningarna har ändå förvånat honom.
– Jag har fått tusentals mejl om hockey bara de två senaste åren. Då är det svårt att sluta.
Hur bra är svenska sportjournalister på att granska?
– Bättre än man får cred för – men sämre än man borde vara. Det handlar dels om resursbrist. Sedan finns inte traditionen. Kolla bara på de stora journalistpriserna där sportjournalistiken är extremt frånvarande. Det handlar inte bara om att man blir förbisedd utan också om att det inte görs så många jobb som är aktuella för den typen av priser.
Den som vill granska sportens värld har särskilda utmaningar, påpekar Brenning:
– För en samhällsreporter finns det otroligt mycket offentliga handlingar att begära ut. Om man jobbar med sport är det extremt stängt och en tystnadskultur.
Vissa gånger har han själv haft lite tur.
Han tar granskningen av hockeyklubben Hofors HC som exempel. Han ville ta reda på varför antalet utländska spelare i svensk juniorhockey ökat så mycket senare åren och var pengarna tar vägen.
– Det går inte att få ut några handlingar från en förening och det är svårt att ringa ryska hockeyagenter. Då råkade en av deras ledare jobba på kommunen och han använde sin jobbadress, så det gick att begära ut alla hans mejl. Det var en välsignelse.
Ditt tips till andra sportjournalister som vill granska men tycker att det är svårt att komma igång?
– Att börja. Även om man har andra arbetsuppgifter, med daglig bevakning av matcher, finns det alltid lite dötid. Börja dra i trådar och när man fått ihop ett case är det lättare att gå till chefen. Ingen stoppar någon som kommer med en bra idé.
Brenning skriver även krönikor på Sportbladet. I höst börjar han jobba igen efter att ha varit föräldraledig.
På frågan vad han vill göra då svarar han:
– Helst en blandning. Fortsätta granska, och skriva humoristiska krönikor. Det är för lite humor i sportjournalistiken. Jag saknar Lasse Anrell.
Petter Nilsson
Fakta om Patrik Brenning
Ålder: 36 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Utbildning: Journalisthögskolan i Piteå.
Karriär: Anställd på Aftonbladet sedan 2010. Dessförinnan bland annat Eurosport.
Aktuellt: Årets sportjournalist 2022. Släpper under nästa vinter en bok med utgångspunkt i sina granskningar av barn- och ungdomsidrotten.
Fakta Årets sportjournalist
Patrik Brenning, Aftonbladet, tilldelas utmärkelsen 2022 med motiveringen:
”För granskning av missförhållanden i ungdoms- och breddidrotten, som stryker under journalistikens grundpelare att ge de utsatta en röst och utrymme.”
Vinnaren utses av Svenska sportjournalistförbundet. Årets sportjournalist har funnits sedan 1987 och delas ut i samarbete med Träffpunkt Idrott. Förutom ära och diplom får vinnaren 15 000 kronor.
I juryn sitter: Lasse Granqvist (ordförande), Maud Bernhagen, Petter Nilsson, Daniel Sandström och Petra Thorén.
Tio senaste vinnarna
2022: Patrik Brenning, Aftonbladet
2021: Joel Segerdahl, Discovery
2020: Anders Bengtsson och Johan Orrenius, Offside
2019: Linda Hedenljung, Östersundsposten
2018: Alexander Lundholm, Radiosporten
2017: Kristoffer Bergström, Aftonbladet
2016: Ola Wenström, MTG Sport
2015: Olof Lundh, TV4
2014: Johanna Frändén, Aftonbladet
2013: Lisa Edwinsson, DN