Är vårt yrke i fara? Vi behöver din hjälp

Är vårt yrke i fara? Vi behöver din hjälp


Vårt yrke är i fara.

Gianni Merlo, AIPS ordförande, kom med den ödesmättade framtidsanalysen när den europeiska grenen av Internationella sportjournalistförbundet hade ett digitalt möte nyligen.

Merlo, som varit ordförande i 20 år, kan sätta sportjournalistiken i perspektiv och det är inte första gången han ger uttryck för sin oro.

Den fick ny näring i samband med fotbolls-EM i Tyskland i somras.

En del journalister som beviljats ackreditering till mästerskapet av Uefa nekades tillträde till pressläktaren och intervjuzonen på vissa matcher på grund av platsbrist.

När detta påpekades från AIPS blev svaret från Uefa att man inget kunde göra under pågående turnering.

Det här inträffade i Tyskland, ett land som brukar kallas världsmästare på att arrangera.

Merlo fruktar att om inte vi sportjournalister agerar kommer pressplatserna på läktarna bli ännu färre i framtiden. Därför har AIPS låtit tillsätta en arbetsgrupp, som ska kommunicera med de stora idrottsförbunden i frågan.

Platsbristen hänger ihop med den oro som Merlo känner över så kallade content creators intåg på arenan. På svenska kan vi väl kalla dem för innehållskreatörer – och innehållet som de fyller sociala medier med är inte i första hand journalistiskt arbete.

Till exempel kom från Afrikanska mästerskapen i fotboll och rapporter om hur sportjournalister trängdes undan av bloggare och influencers, personer med många följare på till exempel TikTok och Youtube. En del idrottsstjärnor har engagerat egna kreatörer och det är inte personer som ställer de kritiska frågorna. Sportjournalistiken är inte ensam om att se den här utvecklingen.

I styrelsen för Svenska sportjournalistförbundet för vi just nu en diskussion kring vem som ska få vara medlem. Vi är väl medvetna om att tiderna förändras, att redaktionerna bantas/stängs och att det finns sportjournalister som behöver ta uppdrag från klubbar och förbund för att få det att gå ihop. Vi vill uppmuntra en ny generation att söka sig till yrket.

Samtidigt kan vi inte tumma på det journalistiska oberoendet. Vi har ett ansvar mot AIPS och arrangörer för att inga obehöriga får ackreditering.

Eller som Gianni Merlo uttrycker det:

– Vi kan inte stå stilla, utan måste anpassa oss till verkligheten. Verktygen må vara annorlunda, men det journalistiska arbetet måste förbli detsamma.

AIPS har tillsatt en arbetsgrupp även för denna fråga. Det har vi i SSF också gjort. Vi genomför nu en enkät där vi gärna vill veta mer om vad du tycker om SSF och vad vi kan göra för dig. Vill du ge oss några minuter av din tid och svara på frågorna är vi väldigt tacksamma! Klicka här för att komma till enkäten!
Har du tankar kring utvecklingen och medlemskapet, hör gärna av dig till info@sportjournalisterna.se.

SSF:s styrelse genom Jens Littorin, ordförande